Sponsorlu bağlantılar

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Kısaca Giulio Caccini Kimdir? Biyografi

Kısaca Giulio Caccini Kimdir? Biyografi



Caccini, Giulio, giulio romano olarak da bilinir (d. y. 1550, Roma – gömülüşü 10 Aralık 1618, Floransa), 1600 dolaylarında İtalya’da ortaya çıkan monodik müziğin yerleşmesi ve yaygınlaşmasında şarkılarıyla büyük rol oynayan İtalyan şarkıcı ve bes­teci.

Roma’daki ilk yılları konusunda bilgi az­dır. Anlaşıldığı kadarıyla, koruyucusu I. Cosimo de Medici ile birlikte 1574′te Floransa’ya gitmeden önce bir süre Giovan- ni Animuccia ile çalıştı. 16. yüzyılın son 20 yılı içinde Kont Giovanni Bardi’nin Came- rata(*) grubu ile yakın ilişki içinde oldu. Saraydaki mask oyunlarında (bunlardan bazısı için müzik de besteledi) çalıp söyledi­ği sırada yetkinleştirdiği yeni şarkı anlayışı­nı Le nuove musiche’de (1602; Yeni Müzik) ortaya koydu. Bu yapıt, temelde solo mad- rigallerle aryalardan oluşmakta ve önemli bir açıklayıcı giriş bölümünü içermekteydi.

Caccini’nin yeni tarzı en yalın biçimiyle madrigallerde görülür. Bunlarda, sözcük- lerdeki ses iniş çıkışlarına titizlikle uyan ve süslemelerle etkisi artırılan zarif ve yumu­şak vokal müzik öne çıkarken, o dönemde yeni bulunmuş olan sürekli bastan yararlanı­larak yaratılan, diyatonik armoniye dayalı akorlu eşlik geride kalır.
Bunu izleyen 30 yıl boyunca öbür İtalyan bestecileri monodi tarzını benimsediler. Caccini de iki derleme daha hazırladı. 1600′de Jacopo Peri’nin Euridice’smm lib­rettosunu kullanarak ayrı bir opera bestele­di. Bu opera 1602′de Floransa’da sahne­lendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder