Sponsorlu bağlantılar

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Kısaca Antijen Nedir?

Biyoloji dalıyla alakalı terimdir...

Antijen (Biyoloji)
İnsan ve hayvan vücuduna girdiği za­man kendisiyle birleşerek, etkisiz hale; getiren “antikor” yapımını uyaran maddeler.

Fakat vücuda giren her madde anti­jen özelliği gösteremeyebilir. Bunun için öncelikle molekül büyüklüğünün 5000′den büyük olması gereklidir.

Hat­ta molekül ağırlığı 10.000′den küçük olanların antijen özellikleri- yine de ol­dukça zayıftır. Antijenler içinde en önem­li olanlarını şöyle sıralayabiliriz: Protein­ler, bakteriler, büyük polisakkaritler. Bunun dışında antijen­ler bir insandan diğer bir insana organ nakli halinde de yer değiştirirler. Bu nedenle alıcı vücut bu organa karşı an­tikor oluşturup onu reddetmeye çalışır.

Bir antijenin vücutta yol açacağı tep­ki kişilerin vücut yapılarına göre değişe­bilir. Tepkinin biçimi ve şiddeti vücudun o antijenle ilk kez karşılaşmakta olması­na göre değişir. Genellikle bir mikropla ilk karşılaşma, bir kimsede o mikrobun yol açtığı hastalığın görülmesine neden olur.

Ancak bu olay sonucunda özgün bağışıklık cisimleri oluşacağından, bun­dan sonraki mikrop bulaşmaları o kim­senin hastalanmasına neden olmaz. Vü­cutta gelişen bağışıklık cisimleri vücu­da giren mikropları etkisiz hale getirir. Bu nedenle birçok mikrobun öldürülmüş ya da zayıflatılmış biçimi insan vücuduna değişik zamanlarda şırınga edilir /Aşı). Bu işlem vücuda zayıflatılmış antijen aşıla­ma olayıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder