Sponsorlu bağlantılar

12 Ağustos 2013 Pazartesi

AİDS Belirtileri Nelerdir? AİDS Tedavisi var mı?

HIV virüsü bulaştıktan sonra AİDS hastalığı, hastanın vücut di­rencine göre 3 – 5 yıl veya daha uzun bir süre sonra ortaya çıkabi­lir. HIV virüsü, bulaştığı vücutta özellikle kan hücrelerine yerleşerek çoğalır ve bu hücrelere zarar verir. Bunun sonucunda vücudun ba­ğışıklık sistemi yıkılır.

Hastanın vücut direnci zayıflar. Hastalık ortaya çıkmaya başlayınca yüksek ateş, ishal, kilo kaybı, ağız içinde ya­ralar başlar. Hastalığın ilerlediği safhalarda ise lenf bezlerinde büyü­me, ağız ve deride tekrarlanan uçuklar, öksürük, tüberküloz, akci­ğer hastalıkları gibi belirtiler meydana gelir, insanda bu belirtilerden birkaç tanesine rastlanırsa ancak AİDS hastalığı düşünülebilir.

Has­talığın kesin teşhisi için anti-HIV testi yaptırılmalıdır.
aids hivHIV virüsü vücuda girdikten sonra vücut, virüsle savaşmak için antikorlar üretir. Kanda bulunan bu antikorların ELISA testi ile sap­tanmasına anti-HIV adı verilir. ELISA testi, üniversite hastanelerinin mikrobiyoloji laboratuvarlarında, devlet hastanelerinin laboratuvarlarında ve özel laboratuvarlarda yaptırılabilir.

Günümüzde AİDS hastalığının tedavisinde olumlu gelişmeler olmaktadır, ilaç tedavisi ile uzun bir yaşam sürdürülebilir, Ancak tedavi, doktor kontrolünde ve sürekli yapılmalıdır.

AİDS hastalığını önleyici, hastalıktan koruyucu bir aşı henüz yoktur, Dokunmayla, el sıkışmayla, öpmeyle, aynı havayı solu­mayla, aynı tabaktan yemek yemeyle, aynı çatalı, bıçağı, kaşı­ğı, bardağı kullanmayla, aynı banyo ve tuvaleti kullanmayla, or­tak giysiyi kullanmayla, telefon kulaklığı, gözyaşı, ter ile, sivrisinek, örümcek ısırması ve arı sokması ile HIV virüsü bulaşmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder