Sponsorlu bağlantılar

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Kısaca Gay Lussac Kimdir? Biyografisi

Kısaca Gay Lussac Kimdir? Biyografisi



GAY LUSSAC (1778-1850) (Fizik)

Fransız fizikçisi ve kimyacısıdır. Öğreni­mini Paris Ecole Polytechnique’de tamamladı. 1809′da bu okulun kimya profesörü oldu. Sonra Sourbonne’da fizik hocalığı yaptı. 1832 yılından ölümüne kadar Jardin des Plantes’ta kimya profesörü olarak ça­lıştı.
Gay Lussac, özellikle gazların fiziki özellikleri ile yaptığı çalışmalarla tanınmış ve gazlarla ilgili Gay Lussac kanununu or­taya atmıştır.

1802′de sıcaklıkları aynı derecede yükselen gazların belirli bir hacimde yayı­lacağını öne sürerek gazların genleşmesi ile ilgili kanunları buldu. Daha sonra bu­harları inceledi ve bunların yoğunluklarını ouldu. 1804′te atmosferi incelemek için bi­ri Biot’te atmosferi incelemek için biri Biot’la birlikte olmak üzere iki kere balonla havaya yükseldi ve atmosferi inceledi.

Alexander von Humbold’la birlikte suyun iki hidrojen hacmi ile bir oksijen hac­minden meydana geldiğini ispatladı. 1807′de kılcallık teorisinin sonuçları üzerinde çalışmalar yaptı ve bunları doğruladı. 1808 yılında Thenard adlı bilginle alkaliler üzerine demir tozu etkisiyle potasyum ve sodyum elde ettiler. 1809′da flüorosilik ve lüoroborik asitlerini buldular.

1815 yılında siyanhidrik asidi ve siyanojeni buldu. 1816 yılında Gay Lussac sifonlu barometresini e alkol ölçeri yaptı. 1842 yılında ise gaz süzme âletini icat etli ve kullandı.
1806 yılında Fransız Fen Akademisi’ne üye seçilen Gay Lussac, 1831 de milletvekili seçilmiş, 1839′da Kral Louis Philippe tarafından asalet unvanı almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder