Biyoloji dalıyla alakalı terimdir...
Antijen (Biyoloji)
İnsan ve hayvan vücuduna girdiği zaman kendisiyle birleşerek, etkisiz hale; getiren “antikor” yapımını uyaran maddeler.
Fakat vücuda giren her madde antijen özelliği gösteremeyebilir. Bunun için öncelikle molekül büyüklüğünün 5000′den büyük olması gereklidir.
Hatta molekül ağırlığı 10.000′den küçük olanların antijen özellikleri- yine de oldukça zayıftır. Antijenler içinde en önemli olanlarını şöyle sıralayabiliriz: Proteinler, bakteriler, büyük polisakkaritler. Bunun dışında antijenler bir insandan diğer bir insana organ nakli halinde de yer değiştirirler. Bu nedenle alıcı vücut bu organa karşı antikor oluşturup onu reddetmeye çalışır.
Bir antijenin vücutta yol açacağı tepki kişilerin vücut yapılarına göre değişebilir. Tepkinin biçimi ve şiddeti vücudun o antijenle ilk kez karşılaşmakta olmasına göre değişir. Genellikle bir mikropla ilk karşılaşma, bir kimsede o mikrobun yol açtığı hastalığın görülmesine neden olur.
Ancak bu olay sonucunda özgün bağışıklık cisimleri oluşacağından, bundan sonraki mikrop bulaşmaları o kimsenin hastalanmasına neden olmaz. Vücutta gelişen bağışıklık cisimleri vücuda giren mikropları etkisiz hale getirir. Bu nedenle birçok mikrobun öldürülmüş ya da zayıflatılmış biçimi insan vücuduna değişik zamanlarda şırınga edilir /Aşı). Bu işlem vücuda zayıflatılmış antijen aşılama olayıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder